Mijn taken, instellingen en account
Mijn taken, instellingen en account
Dossier
Dossier
Startpagina en AI Uvi
Startpagina en AI Uvi
De opdracht 
De opdrachtgever deze periode was het UWV, de opdracht zelf was gegeven met betrekking tot de UWV app. Hun vraag luidde als volgt: “Hoe kan UWV de cliënten die ziek zijn en een beperking hebben helpen om via de UWV App deze pijnpunten te verzachten?”.  Het doel van het UWV is om de app te verbeteren, zodat het toegankelijker wordt voor mensen met een beperking. Het was een opdracht van 6 maanden.
Bij deze opdracht waren er een aantal pijnpunten die door de doelgroep werden ervaren:
- Ik hoor niks van het UWV en voel me vergeten
- Ik heb geen inzicht in het proces 
- Ik ervaar weinig persoonlijk contact
- Ik ben bang om iets fout te doen wat nadelige gevolgen heeft voor mijn uitkering​​​​​​​
UWV app inlogscherm
UWV app inlogscherm
UWV app AI Uvi
UWV app AI Uvi
Welkomst scherm
Welkomst scherm
Mijn rol
Tijdens deze opdracht had ik de rol van visual designer, echter hebben wij deze periode zoveel samengewerkt dat ik mijn skills van alle rollen heb ontwikkeld. Op de plaatjes hierboven zie je aan paar schermen, waar ik veel aan gewerkt heb. Op deze schermen heb ik veel aandacht besteed aan de lay-out, feedback van gebruikers en teamgenoten. Ook vond ik het belangrijk dat wij goede werkende knoppen in het prototype hadden. Deze heb ik ontworpen en werkend gemaakt. De knoppen zie je hieronder: een optie om dingen uit en aan te vinken in de instellingen, de keuze om je taal aan te passen en de mogelijkheid om te kiezen om het in te spreken of te typen.​​​​​​​
Aan en uit knop instellingen
Aan en uit knop instellingen
Knop om de taal te veranderen
Knop om de taal te veranderen
Knop om je keuze voor invoer te veranderen
Knop om je keuze voor invoer te veranderen
Het proces
In kwartaal 1 hebben wij gefocust op het onderzoeken van de behoeften van onze doelgroep en opdrachtgever. Hiervoor heb ik verschillende mensen geïnterviewd waaronder een vrouw van 60 met reuma. Dit waren onze gezamenlijke resultaten:
- De doelgroep vonden het idee van een community fijn.
- De doelgroep vonden AI persoonlijker omdat deze ook hardop kan praten.
- De doelgroep vindt grote knoppen fijn.
- De doelgroep vindt de keuze van een inspreek optie fijn en zouden deze ook gebruiken.
- De feedback optie anders noemen. Dan wordt het een community
- Meerdere talen aanbieden voor de app en de AI
- Tekst zo beknopt en duidelijk mogelijk maken
- Mensen met een motorische beperking hebben vaak hulp nodig bij het regelen van zaken en bij dagelijkse activiteiten.
- Het contact met het UWV is minimaal, ze bellen je alleen wanneer het nodig is en je wordt niet meegenomen in het proces.
- De doelgroep voelt zich vaak buitengesloten door andere mensen en hebben niet het gevoel alsof ze gezien worden voor  wie         ze zijn.
- Ben en Inge zijn allebei bang dat ze opeens hun uitkering kwijt kunnen raken.
- Ben en Inge voelen zich in hun dagelijks leven erg beperkt en kunnen niet veel sociale activiteiten doen zoals naar buiten gaan         zonder dat hun energie zo op is.
- Mensen met een motorische beperking zijn vaak ook beperkt in hun energie
- Het UWV keert netjes en op tijd de uitkering uit
- Er zijn teveel menu’s bij met contact met het UWV

Met deze resultaten hebben we een aantal functies bedacht die we wilden toevoegen in het product:
- Grotere knoppen
- Minder tekst
- Extra informatie optie
- Voorlees optie
- Inspreken of uittypen optie 
- AI chatbot die tegen je praat
- Community waar je elkaar kan helpen en vragen stellen

In onze eerste iteratie dit kwartaal hebben we besloten om de community weg te halen. Dit was te moeilijk om uit te voeren voor ons. Ook hebben we gekozen voor een soort kill your darling. We zijn namelijk helemaal opnieuw begonnen met het ontwerpen van het prototype. We hebben hiervoor een compleet nieuw kleurenschema gemaakt en hebben de kleur oranje toegevoegd. We hebben ervoor gekozen om veel meer iconen te gebruiken. Ook hebben we de optie voor het menu volledig weggehaald en ervoor gekozen om dit al op de homepagina te zetten van de app.
Hierna zijn we gaan letten op kleine details en zo hebben we gevraagd aan onze studio docent Barend of hij de grootte van de knoppen en tekst fijn vond, hij gaf aan dat de balk onderin te grote iconen had en dat dit een kinderlijk gevoel gaf. Ook gaf hij aan dat we in ons prototype nog geen optie hadden om terug te gaan naar ons vorige scherm of de home pagina. We hebben dus de onderbalk aangepast en de terug knop toegevoegd.
Na deze iteratie hebben we getest en een prototype party gehad. We kregen de feedback dat het icoon voor de taken los stond van de andere iconen, dit omdat hij als enige een blauwe outline had en de rest blauw was ingekleurd. Ook was de balk onderin niet goed ingedeeld, we zouden de instellingen en het account moeten omwisselen. Tijdens het testen kwamen we erachter dat iedereen voor account meteen naar de instellingen ging, dit hadden wij zelf niet bedacht en daarom moesten we dit ook aanpassen. 
In onze laatste iteratie hebben we nog pagina’s scrollbaar gemaakt en hebben we het uitloggen ook bij de instellingen gezet in plaats van bovenaan het scherm. Links bovenaan hebben we de terug knop gezet omdat dit bij veel apps ook gebruikelijk was.
Foto tijdens het feedback moment
Foto tijdens het feedback moment
Foto tijdens het feedback moment van deskundig
Foto tijdens het feedback moment van deskundig
Foto van de expo
Foto van de expo
Foto van een testmoment
Foto van een testmoment
Foto van een testmoment
Foto van een testmoment
De oplossing
De uiteindelijke oplossing van de ontwerpopgave is een verbeterde versie van de UWV app die voor iedereen toegankelijk is. Hij biedt simpele hulp die makkelijk te vinden is via het knopje hulp die je naar een AI chatbot brengt. Deze moet je dan zoveel mogelijk helpen en als je er niet uitkomt met een medewerker in contact brengen. Dit alles moet er voor zorgen dat mensen met een motorische beperking minder hulpbehoevend zijn. Wat ook leidt tot minder werkdruk voor het personeel van het UWV.
Er zijn veel redenen waarom ik denk dat het eindproduct geslaagd is. Wij hebben namelijk zoveel mogelijk feedback uit het 1e en 2e kwartaal proberen te verwerken. Hierbij hebben wij goed naar de pijnpunten gekeken. De pijnpunten komen uit het onderzoek van kwartaal 1. Deze pijnpunten zijn; snel moe, hulp nodig, bang om fouten te maken, motorische niet altijd even sterk, weinig energie en weinig persoonlijk contact.

Redenen waarom het eindproduct geslaagd is:
- Wij hebben het aanklik vak achter de knoppen wat groter gemaakt, zodat de knoppen zelf een normale grote kunnen zijn. We wilden de knoppen zelf niet te groot maken, omdat dit een simpele kinderachtige look geeft en mensen met een             motorische beperking willen normaal behandelt worden. Niet als een kind. Het vergrote klik vak zorgt er dus voor dat het     ontwerp werkt voor mensen die motorische niet meer zo sterk zijn zonder dat zij zich anders behandelt voelen.

- De doelgroep heeft vaak hulp nodig met kleine taken. Voor deze reden hebben wij een AI gemaakt die alvast de simpele        vragen kan beantwoorden. Als dit niet lukt brengt hij ze in contact met een medewerker. Omdat de AI veel kleine                    standaard vragen beantwoord, word de werkdruk van de medewerkers vermindert. Dit gaf de opdrachtgever namelijk als een groot probleem aan.

- Omdat de doelgroep niet veel energie heeft, hebben wij gekozen om meer rust te creëren. Doormiddel van het ontwerp van blauw naar wit te veranderen en de hoeveelheid tekst/informatie beperkt te houden. 

- Als laatste hebben wij bij het veranderen van informatie een dubbele check toegevoegd. In deze check staat er nog een keer wat je gaat veranderen en heb je een  bevestig of annuleer knop. Dit hebben wij gedaan, omdat de doelgroep heel bang is om fouten te maken. Deze check laat ze dan nog een keer controleren of het klopt.
Leerpunten
Wat ik vooral geleerd heb deze periode is hoe belangrijk een goede samenwerking is. Als je een team hebt dat goed functioneert en voor elkaar klaar staat. Kan je makkelijker de keuze maken om een kill your darling uit te voeren. En uiteindelijk te eindigen met een veel beter uitgewerkt en onderbouwd eindproduct.

You may also like

Back to Top